De prin lumile paralele

Liniște. În spatele furtunii. Înapoi. În lumea noastră.

 

Cooper: Odată ce ești părinte, ai devenit fantoma viitorului copilului tău .”

 

Unul dintre cele mai faine și surprinzătoare filme văzute de mine, a fost “Interstellar”(2014), un film pe care l-am văzut la cinema, despre care nu citisem absolut nimic înainte și la care am avut șocul să găsim o sală plină la o lună de la premieră. Coloana sonoră, creație a inconfundabilului Hans Zimmer, este parte a playlist-ului meu. Aproape trei ore, atunci, am respirat în ritmul impus de Christopher Nolan acestei drame SF.

 

Scriu de 6 luni pe acest blog. Scriu cu sinceritate deplină despre lucrurile care mă preocupă. Îmi înșir gândurile, așa cum vin ele. Nu am avut în intenție să comentez viața politică, însă, au fost mult prea multe limite depășite, mult prea multă anxietate generată de o clică fără repere morale, astfel încât nu aș fi putut scrie despre floricele sau despre cum să ne poziționăm mai exact atunci când gândim pozitiv. Nu cred în gândirea ideatic-pozitivă, ci în gândirea realistă, inteligentă, logică. Nu vreau să îmi impun să văd nori albaștri atunci când afară stă să plouă și e foarte înnorat. Nu înseamnă că văd numai nori negri, ci că îi las imprimați pe retină exact în culoarea în care ei se prezintă.

 

În Interstellar, împletirea dimensiunilor, descoperirea treptată a lor, percepția timpului, influența gravitației și relația, care le transcende, a tatălui cu fiica lui m-au scos din zona de confort cotidiană la momentul vizionării acestui film ca, de altfel, de fiecare dată când l-am revăzut.

 

Este un an de când societatea noastră se regăsește. Suntem mai mulți decât am fi visat. Este un an de când impostura politică a reușit să mă scoată din zona de confort. Este un an de exercițiu democratic autentic, un an de când învățăm că putem.

Priveam, sâmbătă, finala Simonei și nu am cuvinte prin care să mărturisesc admirația pe care o am pentru acest om care luptă până la ultima picătură de energie. Luptă pentru ea, așa cum fiecare din noi o face. Sudoarea este a ei, suferința o resimțim cu toții. O iubesc exact așa cum este de când am început s-o urmăresc. Poate, toți avem lucruri de învățat din lupta ei.

Despre ce se întâmplă zilele astea, sincer, nu am absolut nimic de spus. Este ceea ce este și, pentru a nu mă mai enerva, m-am retras în dimensiunea noastră. Până la următoarea picătură care va da pe dinafară, urmăresc, pasiv, impostura cum defilează țanțoș.

În dimensiunea noastră, ONG-urile, care fac de ani de zile ceea ce statul nu e în stare să facă, sunt în pericol de dispariție, astfel copiii bolnavi, bătrâni, categorii defavorizate, sunt victimele acestor decizii demente. În dimensiunea mea, fiica mea se joacă, pe covor, cu Phoebe. În dimensiunea noastră, se întâmplă lucruri superbe, se întâmplă nedreptăți, se întâmplă obișnuitul cotidian.

 

Conexiunea pe care, mental, o fac între Interstellar și cotidianul nostru, este depășirea barierelor cunoscute, ieșirea din zona de confort, gândirea “outside the box”. Nu pot locui în stradă pentru a păzi niște analfabeți să nu amnistieze toți corupții, să nu fure cu legea în mână, să nu…, să nu…. Nu pot da timpul înapoi și să scriu despre ieșitul la vot. Sper doar că cei care nu au ieșit la vot și, acum, sunt nemulțumiți de ceea ce se întâmplă, să-și fi învățat lecția. Trăitul în bulă nu mai poate fi o scuză.

Trăim în dimensiunea noastră ca un mijloc de a ne păstra nervii cât de cât intacți, dar, atunci când în joc este viitorul fiecăruia dintre noi, barierele dimensionale cad, ne implicăm, ne informăm și votăm sau acționăm, civilizat, în consecință. Întotdeauna avem de ales. Alegem în fiecare moment al vieții noastre. Viața noastră este suma alegerilor fiecărei secunde trăite. Țara noastră este suma alegerilor noastre. Și, întotdeauna, avem de ales. 🙂

 

“Prof. Brand: Avem nevoie de cei mai curajoși oameni pentru a ne găsi o nouă “acasă”!

Cooper: Dar cea mai apropiată stea este la peste o mie de ani depărtare…

Doyle: Așadar, curajoși!”

 

(“Interstellar”- 2014)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s