După-amiază de câine

Hoții și-au uitat cagulele. Impresii din timpul spargerii. Spectator.

 

Cu greu de pus în ordine gândurile zilele astea. Ar trebui să ne organizăm Sărbătorile, ar trebui să ne savurăm liniștea din sânul familiilor, ar trebui…, ar trebui…

Dar acești politruci odioși profită din plin de nevoia noastră de liniște pentru a mătrăși orice urmă de democrație rămasă în țara asta. Lucrează la foc continuu- nu, nu pentru a rezolva problemele din sistemul de sănătate, pentru a rezolva problemele din educație sau infrastructură. Nu pentru a rezolva problemele alegătorilor lor, nu pentru a rezolva vreo problemă stringentă a acestei țări. NU! Ei lucrează pentru a se salva pe ei înșiși de rigorile legilor, pentru a putea să își angajeze rudele, pentru ca și în viitor să fim conduși, dinastic, de copiii sau amantele lor, pentru a putea controla judecătorii și procurorii, pentru a face praf codul penal și codul de procedură penală. Nu îi interesează repercusiunile faptelor lor, nu îi interesează absolut nimic. Toți lucrează în disperare pentru a-și salva și pune la adăpost pieile.

 

Am sentimentul că urmăresc desfășurarea, în direct, a unui jaf masiv, fără mascați, cu păpușar cunoscut. Oamenii sunt singuri în magazinul de bijuterii și, în fiecare minut, mai fură câte ceva. Oricine le spune că sunt hoți este reprimat, pedepsit, ironizat, scuipat. Privim șocați, anesteziați și nu știm decât că ceva trebuie făcut. Ieșitul în stradă este la îndemână, încurajarea opoziției veritabile, în speță, zilele acestea, USR-ul, cu toate stângăciile lor, dar cu îngăduință pentru că nici unul din noi, puși în locul lor, nu știm cum am reacționa, este un alt lucru pe care eu simt să îl fac.

 

Cu toată nebunia acestor zile, cu toată nesimțirea revărsată fără pic de rușine, am o liniște că toate astea vor determina resetarea vieților noastre. Într-o direcție sau alta. Poate că trebuia să se umple cu adevărat paharul, poate că era cazul să se limpezească odată apele și să se termine cu ipocrizia așa-ziselor partide democratice. Care partide vechi democratice? Teatrul jucat în campaniile electorale s-a terminat, se demontează scena. Toată pisiceala electorală cu mândria lor că sunt români se reduce la o sinistră manipulare a sentimentelor patriotice ale oamenilor care îi cred.

 

Sunt absolut impresionată de protestele tăcute ale oamenilor din Sibiu, din Piața Victoriei, ale magistraților, ale studenților… Este o tăcere tulburătoare, plină de decență, plină de revoltă. Asta este speranța noastră. Nu mai suntem aceiași din decembrie 1989, ne-au brăzdat multe dezamăgiri, am citit ceva mai mult între timp, am reușit să transmitem copiilor noștri spiritul liber.

 

Simt că ne vom vindeca, simt că ne vom ridica cu adevărat liberi de această mocirlă comunistoidă. Știu că nimic nu pare să indice, rațional, că bunul-simț va triumfa, dar simt că vom renaște. E drept că nu stând pe canapea și rugându-ne vom reuși. Și nici din mall. Și nici din vreun club din Centrul Vechi sau de aiurea. Vom reuși dacă ne vom trezi. Și ne vom trezi. Gândurile mele se încăpățânează într-un optimism pe care nu intenționez, încă, să îl reprim. Gândurile mele știu, probabil, că suntem mulți oameni onești, decenți, care nu ne dorim, încă, să ne părăsim țara.

Phoebe, pisica mea, este convinsă de aceste lucruri, iar eu nu o pot contrazice! 🙂

1 comentariu

  1. firdeiarbainbataiavantului

    Din păcate, protestele tăcute şi decente sunt făcute pentru oameni cu măcar un pic de bun simţ rămas. Ceea ce la noi nu e cazul, s-a trecut peste orice limită a decenţei, sfidător şi chiar sinucigaş.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s