Suntem, oare, pregătiți pentru resetare?

Perspectiva momentului T0. Poate, totuși, de data asta nu mai uităm.

 

De ceva vreme, am un sentiment interesant. Simt că urmează o resetare pe mai multe paliere ale societății noastre. Nu, nu am creierul spălat de niciun curs de psihologie motivaționalo-pozitivă sau orice alt clișeu pozitivist la modă. Rațional, bănuiesc că acest sentiment îl am din saturație, revoltă, frustrare, dar și speranță.

Situația de fapt este că nu se mai poate continua așa. De aici pornind, vom avea nevoie de memoria noastră de lungă durată mai mult ca niciodată.

Va trebui să ne amintim tot ce s-a distrus, cum s-a distrus, cine a distrus, dar și pe cei, sporadici, care au încercat, cu bune intenții, unii dintre ei au și reușit, să construiască, să reclădească sau să curețe mizerii de neimaginat. Trebuie să ne amintim trecutul exact așa cum a fost. Va trebui să fim pragmatici. De ce? Pentru a nu mai exista vreo cale de întors a dinozaurilor acestei infernale tranziții.

Poate că unele partide ar trebui, pur și simplu, să dispară. Da, să dispară. Oamenii lor să se întoarcă la meseriile lor de bază. Mulți nu au așa ceva? Nasol, ce să zic. De ce să dispară? Pentru că sunt mâncate de corupție până la os. Într-o țară care ar vrea să înflorească, aceștia ar fi dăunătorii care mănâncă florile. Iar dacă au puțini oameni de valoare printre ei, habar n-am, ce au făcut până acum? Și cam câtă valoare să ai încât să tolerezi, nesilit de nimeni, corupția și mizeria morală din jurul tău?

 

Ne vom da seama când a sosit acest moment de restart (T0)? Sper că da. Altfel, ne vom fi ratat șansa altor câteva zeci de ani. Simt că acum suntem ceva mai pregătiți pentru schimbări de anvergură decât am fost în trecut. Nu toți, asta e clar. Sunt suficient de mulți cei care au profitat de slăbiciunile statului la maxim. Sunt mulți cei care sunt parte din sistem, iar frica lor de a pierde va genera o rezistență deloc de neglijat. Și sunt mulți cei care îi cred pe acești indivizi cocoțați prin toate cotloanele puterii.

Nu vor fi de invidiat cei care, cu inima, conștiința și cazierul curate, se vor încumeta la a ne scoate din mocirla în care ne scăldăm de 27 de ani. Vor trebui susținuți pentru a putea să curețe rețelele de interese construite în atâția zeci de ani. Și nu trebuie să uităm de unde am plecat. Avem obiceiul să uităm, în funcție de canalul de știri urmărit, de promisiunile neonorate, de cele care duc țara în colaps economic, de inconștiența cu care se vântură tot felul de declarații naționaliste și de diletantismul ăsta generalizat.

Da, trebuie să ne uităm atent la toată mascarada politică de acum și să ne gândim cui folosește toată agitația asta? Cine o generează și cu ce interese? Sunt interesele noastre acolo? Se gândea vreunul dintre stimabilii inculpați sau condamnați penal la noi, oamenii acestei țări, atunci când, cu tupeu, fura din banii noștri?

Se gândesc vașnicii lor apărători de peste tot la evoluția noastră ca națiune? Sau le place tare mult trecutul? A, să nu uit, chestia cu “dar și băsescu, udrea, boc” mă lasă rece. Nu am împărțit vuittoanele cu niciunul dintre aceștia și, din punctul meu de vedere, fac parte și ei din același trecut toxic care nu trebuie uitat.

Să nu uităm, de asemenea, că, până astăzi, mai mult de jumătate dintre magistrații acestei țări au făcut dovada dedicației lor. Cu ei vom putea curăța societatea de corupție. Și ei au nevoie de susținerea noastră în fața tăvălugului politic care, acum, i-ar vrea subordonați.

Să nu uităm să ne votăm oamenii cu caracter, oamenii care nu promit marea cu sarea sau găleți de bani, ci pe cei care ne arată realitatea așa cum este ea și ne propun să îi ajutăm să reușească. Cum să îi ajutăm? Nu știu, fiecare dintre ei va trebui să vină cu propuneri, cu un plan, cu decența omului care nu le știe pe toate, care e dispus să asculte, să tragă concluzii, să le prezinte și să le agreăm.

Vorbesc din cărți? Visez cu ochii deschiși?

Să reținem acest articol pentru când va sosi mult-așteptatul moment T0, pentru că, (de preferat) mai devreme sau mai târziu, el va veni. Și, acum, tradiționalul: să nu ziceți că nu v-am spus! 🙂

1 comentariu

  1. firdeiarbainbataiavantului

    Mi-aş dori din suflet să vină (cât mai repede) aceste moment T0. Va fi? O parte a societăţii trăieşte din minciună, tinereii care muncesce la firme (corporatiştii, cum li se spune) nu au vreme şi nici chef să se implice într-o schimbare majoră, chiar dacă probabil ar fi şi în avantajul lor. Aşa că mai rămâne o parte a societăţii, conştientă că suntem cu un picior şi jumătate în prăpastie. Dacă nici ei nu se implică, da, va rămâne totul cum e – şi chiar mai rău. Sper să deschidă ochii cât mai mulţi şi să renunţe la imobilism. Ar fi singura şansă.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s