Cu Prevenția în sănătate la Urgență

Oare, după câte milioane de euro furate, vor începe și eminențele cenușii din sănătate să pună în aplicare un program național real de prevenție/diagnosticare precoce?

 

Încă de pe vremea când eram studentă la medicină, holurile oricărui spital din capitală erau pline cu oameni aflați acolo cu grave probleme de sănătate, saloanele erau arhipline, sălile de operații funcționau la foc continuu.

Între timp, în cei aproximativ 20 de ani scurși de atunci, holurile și saloanele sunt la fel de pline, numai medicii sunt mult mai puțini. Condițiile din spitale sunt neschimbate în mare măsura, câteva investiții sporadice făcute, unele dintre acestea, însă, neutilizabile din cauza lipsei de personal specializat, altele făcute exclusiv din donații private sau ONG-uri care se implică in câte un proiect.

Mă gândeam zilele trecute de ce nu se mișcă nimic concret pe partea de prevenire a cronicizarii bolilor şi am realizat că acest sistem are mult mai mult de câștigat din boli cronice, de pe urma oamenilor aflați în situații limită. Cum? Să luăm exemplul RMN-ului. În total, în toate spitalele din țară, sunt doar 42 de astfel de aparate. Sunt orașe în care spitalele județene nu au aparat RMN, dar se întâmplă un alt fenomen interesant. Vis-a-vis există o clinică, bineînțeles, privată unde poți avea surpriza să regăsești medicii din marele spital județean, care, contra-cost, pot face RMN. Mai pot face și gratuit, cu decontare prin casa de asigurări, dar cu programare la anu’ și la mulți ani! Mă întreb atunci, ce interes mai au acești medici să achiziționeze un aparat în spitalul de stat?

Același lucru și cu medicamentația pentru bolile cronice care este, de cele mai multe ori, extrem de scumpă, mai ales dacă vorbim de medicamentele de nouă generație. Multe cazuri medicale nu ar mai ajunge la cronicizare dacă s-ar aplica, cu un pic de creier, un program de detectare timpurie a bolilor, subsecvent celui de prevenție.

E drept, acum personalul medical se află, ca număr, sub cota de avarie, dar poate tocmai de aceea ar trebui, măcar în al o mie-lea ceas, să se treacă la implementat, cap-coadă, cu simț al răspunderii și cu logică, un sistem real de prevenție. Este singura modalitate de a degreva sarcina spitalelor mari.

Cine să o facă? Aici e altă discuție și nu cred că am toate datele necesare pentru a emite o părere. Cert este că birocrația din sănătate joacă un rol în povestea asta. Medicii de familie sunt, în cea mai mare parte a timpului, prinși numai în completat tot felul de scripte, plimbat acte medicale la direcțiile de sănătate, adeverințe etc. Același lucru se întâmplă și în preambulator în spitale. Aceste scripte care omoară cu zile pacienți din cauza timpului alocat lor, a plimbatului de la o secție la alta, de la Ana la Caiafa pentru o ștampilă sau mai știu eu ce.

 

Dacă ar exista voința mai marilor Sănătății, și aici nu mă refer doar la miniștri, sforarii trebuie căutați prin UMF-uri, dacă ar renunța la aceste compromisuri odioase făcute, în mare măsură, doar în interes personal, poate am avea o șansă ca oamenii acestei țări să fie tratați în primele stadii ale unei boli. Da, ar trebui un program clar stabilit de contactare, de informare, de gestionare a informațiilor, de screening, de tratament și apoi de follow-up, periodic, în funcție de specificul fiecărui pacient.

Poate, astfel, nu am mai avea atâtea cazuri de copii care mor în pauze sau în timpul orei de sport, pentru că, dacă implementezi un sistem de prevenție, copiii trebuie să fie prioritatea numărul 1.

Știu, eu scriu, oamenii citesc, apa trece, pietrele rămân… Poate, totuși, cândva, la un moment dat, când o veni momentul T0 din nou, nu uităm, pe lânga sistemul medical și educație, în general, să cerem și un sistem național de prevenție/diagnosticare precoce, așa, ca pentru secolul în care trăim…

 

 

Sursa foto: verywell.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s