Ironia sorții

Sau cum nu te lovește până te nimerește. Votul.

 

Anul trecut, am avut, la un moment dat, o discuție cu o persoană care nu a mers la vot. Întrebam ce anume a determinat-o să adopte inacțiunea și ce ar face-o să meargă la vot în viitor. Răspunsul a venit implacabil: nimic, nu mă interesează politica și nu-mi bat capul. OK. Recunosc că nici nu am mai avut stare de căutat argumente. Am ascultat și cam atât.

Zilele trecute, întâmplător, m-am reîntâlnit cu ea. O întreb ce mai face, cum o mai duce, întrebările obișnuite, nimic spectaculos. Și surpriză: se pornește o furtună care ar face-o până și pe primărița vieții invidioasă. Din omul liniștit al anului 2016, pe care nu îl interesa nimic din ce se întâmpla în jurul nostru, acum, același om a reușit performanța să mă pună la curent cu tot ce mișcă în materie de știri: tu ai văzut ce vor ăștia să facă? Tu ai idee că îmi scade salariul cu x lei? Tu știi cât timp pierd în trafic în București? Nu mai am timp de nimic, DE NIMIC! Și maxima: cum dracu au câștigat ăștia alegerile?

Trebuie să recunosc că m-am străduit să nu râd, să nu fac o glumă, o ironie, un ceva. Totuși am încercat să îi reamintesc că anul trecut nu o interesa nimic, lucrul la o companie multinațională, cu un salariu peste medie, îi conferea alibiul perfect, credea ea, pentru a nu se prezenta la vot. Îmi spune că nu se aștepta să fie afectată de deciziile politice, că ele se iau undeva departe și că nu o pot atinge.

Da, știu, sunt nenumărate exemple de genul întâmplării acesteia. Sunt la fel de multe persoane care încă nu știu ce urmează, încă trăiesc în bula lor, sperând că nu vor fi afectate.

Să îmi fie iertat cinismul, dar mă lasă rece zbaterea lor de acum sau viitoare. Și datorită lor se întâmplă toate mizeriile astea acum.

Apărătorilor acestui regim politic le sugerez, din nou, să își orienteze odele și injuriile în alte direcții, există site-uri speciale pentru ei, și, așa cum spuneam într-un alt articol, nu mă interesează nuanțele culorii gri.

Revenind la cei care nu au onorat urnele de vot, poate, niciodată, nu văd o problemă în a te trezi mai târziu, complicațiile apar atunci când te trezești prea târziu. Acești oameni nu cred că au foarte clar exercițiul democrației, deși, mulți dintre ei, sunt născuți după ‘89. Sau poate tocmai de aceea.

Eu, însă, cred că, poate, asta e cea mai bună lecție care le putea fi administrată. Oricât aș fi încercat să explic importanța votului, uneori, până mă dureau mâinile de la gesticulat, de la trasat scheme logice, nu aș fi reușit să fiu mai eficientă precum se pare că sunt aleșii țării.

Din păcate, plătim indiferența lor cu toții. Și, ca o ironie a sorții, vor plăti inclusiv cei care au votat cu veselie pe cei aflați acum la guvernare. Că așa e-n tenis…

 

3 comentarii

 1. firdeiarbainbataiavantului

  Iar sunt eu primul… Nu e cu intenţie. Din păcate, mulţi nu vor să înţeleagă că, prin neprezentarea lor la vot, le lasă cale liberă „celorlalţi”. Si, aşa cum spuneai, efectele le suportăm toţi. Un exemplu de la alegerile locale: în Satu Mare, UDMR a câştigat cu 40%, deşi românii sunt mult mai mulţi decât ungurii. De ce? Pentru că românilor le-a fost lene (sau nu le-a păsat) să iasă la vot, în timp ce ungurii s-au prezentat conştiincios la vot, chiar dacă nu se simt tocmai reprezentaţi de UDMR. Cum am scris şi pe bogul meu, eu am un handicap locomotor, care nu mă face totuşi nedeplasabil şi m-am dus la alegerile parlamentare. Că a ieşit PSD, asta nu mai e vina mea. Dacă mă voi ma duce la următoarele alegeri? Sigur. Cât timp mă vor ţine puterile, pentru că am şi eu o vârstă (61 de ani).

  Apreciat de 1 persoană

  1. Multi ani inainte va doresc! Si tot respectul pentru tenacitate si integritate. 🙂

   Apreciat de 1 persoană

   1. firdeiarbainbataiavantului

    Mulţumesc. Am uitat să precizez. Nu sunt din Satu Mare, ci din Bucureşti. Dar exemplul cu Satu Mare mi s-a părut elocvent.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s