Medicii nu vin de pe Marte si nici din Olimp

La pomul laudat sa mergem cu capul pe umeri.

 

Promiteam, intr-un articol anterior ( https://ganduripixelate.wordpress.com/2017/08/19/medicii-nu-vin-de-pe-marte/ ), o alta perspectiva in abordarea sanatatii noastre si am obiceiul sa imi tin promisiunile. 🙂

Cand eram studenta am intalnit profesori si asistenti universitari de cele mai diverse tipuri: de la cei dedicati, care ar fi stat cu noi ore intregi pentru a ne povesti cazuri, a ne impartasi experienta lor, pana la cei care, in mod evident, bifau o indatorire sau nici macar asta, care ne ignorau sau ne umileau. Obiectiv, nu stiu care e proportia acestor tipologii de dascali, dar experienta mea nu a fost una fericita, din pacate. Am intalnit mult prea multi oameni din acest sistem medical care faceau parte din cea de-a doua categorie. Profesori sau medici de “mare renume”, la momentul respectiv, care nu aveau nici cea mai mica preocupare pentru a darui mai departe din experienta sau stiinta lor. Ceea ce m-a socat, poate, cel mai mult, a fost faptul ca unii dintre ei se comportau la fel si cu pacientii lor si cu toate astea oamenii suportau cu stoicism, uneori, umilinte. De ce? Pentru renumele pe care il avea respectivul medic care venea la pachet cu o incredere oarba.

Ca pacient sau ca mama de pacient uneori, eu incerc sa nu ma ghidez dupa pomii laudati, iar, daca o fac, merg acolo cu capul la mine. Pun intrebari, imi pun intrebari, ma documentez de pe site-uri specializate (NU de pe forumuri!) sau din cartile pe care inca le mai am. E drept, sunt o pasionata a noilor descoperiri, le citesc cu sete, ma impresioneaza nivelul ridicat al cercetarii medicale, nu de la noi, din pacate, alteori sunt dezamagita de ritmul mult prea lent de descoperire a remediilor pentru bolile inca incurabile sau macar a cauzelor reale ale acestora.

Sunt revoltata de faptul ca bani multi, de ordinul milioanelor de euro, se scurg in buzunarele unor asa-zisi “zei” ai sanatatii, iar pacientii mor pe liste de asteptare, cercetarea noastra medicala este la pamant si nici nu se intrevad perspective mai roz. Mi se pare de-a dreptul incredibil tupeul afisat de aceste persoane. Ar trebui sa aiba vietile atator oameni pe constiinta, dar lor asta le lipseste: constiinta!

Unii pomi laudati vin cu multa publicitate, multa acoperire in media, povestesc despre fiecare caz la televizor, le place sa se auda vorbind. Pe altii ii vedem de mana cu partidele politice sau cu reprezentanti importanti ai acestora in postura de pacienti, de parca sanatatea noastra e de stanga sau de dreapta, de parca buba unui politician e mai cu moț decat a unui om obisnuit. Credeti ca le mai ramane foarte mult timp pentru studiu acestor “zei”? Credeti ca mai au rabdarea si dedicarea catre pacienti? Nu stiu.

Dar stiu ca exista medici, multi, nestiuti de televizoare, care muncesc zile-lumina, care se dedica, cu totul, pacientilor, care studiaza, care inoveaza din nimicul pus la dispozitie de catre stat, care calatoresc kilometri catre sate uitate de lume si care au inimi cat un Soare. Catre ei ar trebui sa mearga recunostinta noastra. Ei sunt adevaratii eroi ai sistemului nostru medical. Pe ei ne vom si baza cand sistemul asta putred se va dilua. Eu sper ca diluarea asta se va intampla cat mai curand, pentru ca, altfel, ne mai asteapta multe neplaceri, suferinta, lipsuri si incompetenta.

 

Vor mai urma articole pe aceasta tema, din diferite perspective, pana atunci, sa fim sanatosi!

2 comentarii

  1. Mazilu Retta

    Banuiesc ca va referiti la cei doi medici de la Colentina. Nu cred ca si cauta reclama. Cred ca vor sa schimbe ceva in sistem. In cazul asta raspund la intrebari si lupta si prin aceste mijloace. De curand am avut o problema de sanatate. Un renumit profesor de la Baltasar Arseni, m a trimis de urgenta la operatie. Dar nu in spitalul respectiv ci la o clinica particulara unde costul era de 15oo0 ron. Am fost pentru a doua opinie la unul din acesti doi doctori. Nu m a trimis diract la operatie, mi a dat tratament, in opinia dansului operatia fiind ultimul remediu. A fost cinstit, nu i au trebuit banii mei, atunci cand situatia se putea rezolva si altfel. Toata stima!

    Apreciază

    1. Nu ma refer la cei doi medici de la Colentina. Cititi, daca aveti vreme, ultimul meu articol pentru edificare : https://ganduripixelate.wordpress.com/2017/09/04/furtul-ucigas-al-sanatatii/

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s