Medicii nu vin de pe Marte

Cum punem un diagnostic de competenta unui medic.

Acum 20 de ani, eram studenta la medicina. Am intrat dupa multa munca, mult efort financiar din partea parintilor mei, multa distractie ratata, dar cu un vis. Visul de a deveni medic psihiatru. Nu am sa intru in detaliile dezamagirilor care au urmat: de la atitudinea celor mai multi dintre profesori fata de studenti, de la cum eram, de cele mai multe ori, jigniti in fata pacientilor, pana la a fi tinuti pe holurile spitalelor, in timpul anumitor module esentiale (chirurgie, doar un exemplu), pentru ca nu eram fiii/fiicele altor medici din sistem. Nu am incheiat facultatea printr-o decizie asumata si anume: ca nu voi putea face niciodata parte din acel sistem, care, in principiu, si astazi este neschimbat. Si nu am luat in calcul nicio secunda sa parasesc tara. Timpul, din pacate, mi-a dat dreptate.

Nu ma plang, din contra, am avut acces la o experienta de viata unica, o experienta care m-a facut ca, in momente critice, sa pot ajuta oameni. Am o intelegere ceva mai vasta a organismului si pot intelege ceva mai bine experienta de care au parte majoritatea medicilor pana ajung la un nivel de profesionalism ridicat.

Nu le-a fost usor, asta va pot garanta!

Dar acum vine discutia delicata: cum am putea, in calitate de pacienti, sa decelam incompetenta si sa cernem valoarea din marea de informatii cu care suntem bombardati. Raspunsul este dificil, dar am sa incerc cateva solutii pentru a iesi dintr-un potential impas.

Acum cativa ani, am ajuns la un medic pentru o ecografie, medic care mi-a fost repartizat de clinica la care apelasem, aleator, in functie de disponibilitate. Diagnosticul acestui medic la o problema care aparea in ecografia mea a fost: poate fi orice, chiar si cancer. Eu am intrebat, uluita, daca poate incerca un diagnostic ceva mai exact, raspunsul a venit prompt: orice.

Am mers apoi, dupa ce mi-am luat, la modul aplicat, cateva referinte mai serioase, la un alt medic care a reusit sa dea un diagnostic exact, fara nicio ezitare. Nu era cancer, nu era vreun dubiu nici asupra diagnosticului specific. Aceeasi ecografie, acelasi pacient, aceeasi specializare, doi medici, doua raspunsuri total diferite.

In primul rand, trebuie sa intelegem ca asa cum noi venim incarcati cu problemele noastre la un cabinet medical, asa se poate intampla, in multe cazuri, si cu oamenii carora ne adresam in calitate de pacienti. Si medicii pot fi obositi, pot fi extenuati, pot avea probleme de sanatate sau personale.

Cum puteti sa evaluati daca medicul se afla intr-o stare sau intr-o dispozitie potrivita pentru a va diagnostica si a va oferi tratamentul potrivit?

In primul rand, veniti cu toata medicatia pe care o urmati, cu istoricul alergic si cu alte investigatii pe care le-ati mai facut in trecut. Explicati cu calm si claritate toate simptomele care v-au adus in cabinetul medical.

Adresati, cu rabdare, intrebari lamuritoare, cereti sa vi se explice ce se observa la examenul clinic.

Si, FOARTE IMPORTANT, observati daca medicul va asculta atunci cand ii vorbiti, daca va intrerupe, daca trebuie sa repetati intrebari sau raspunsuri. Daca instinctul va spune ca aveti in fata un om valoros profesional, dar epuizat, faceti o reprogramare de comun acord.

Apreciati un raspuns de genul “Nu stiu”, urmat, poate, de “dar ma documentez”, “dar va recomand un alt medic care ar putea avea un raspuns”.

Incompetenta, din pacate, se manifesta ceva mai “sigura” pe ea. Incompetenta, de cele mai multe ori, nu are dubii. Incompetenta nu recunoaste greseala pentru ca nu stie ca a facut-o.

Cum o recunoastem?

In primul rand, un medic profesionist ofera mai multe solutii si explica de ce alege una dintre acestea in detrimentul celorlalte. Un medic profesionist ofera timp pentru raspunsuri, cere timp pentru documentare, daca are nevoie, stie sa spuna “nu stiu, dar am x solutie”. Un medic bun lucreaza in echipa, are alti medici buni cu care colaboreaza, poate face recomandari.

In speranta ca nu vom avea nevoie, cam astea ar fi cateva solutii simple pe care le vad eu pentru a reusi sa obtinem un rezultat benefic sanatatii noastre.

Voi mai aborda acest subiect in viitor, din alta perspectiva, pana atunci, sa fim sanatosi! 🙂

1 comentariu

  1. […] intr-un articol anterior ( https://ganduripixelate.wordpress.com/2017/08/19/medicii-nu-vin-de-pe-marte/ ), o alta perspectiva in abordarea sanatatii noastre si am obiceiul sa imi tin promisiunile. […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s