FanBook

Cum sa antrenezi Dragonii.

Pusi in fata tehnologiilor, aleg cu mult mai mare usurinta un joc pe calculator sau pe telefon si, pana la urma, nu e nimic rau in asta daca nu se transforma intr-un exces sau daca exista un echilibru cu alte preocupari.

Se pare insa ca, in ultima vreme, pentru copiii nostri cititul cartilor a devenit un joc ceva mai rar.

Acum cativa ani, fetita mea (in varsta atunci de 12 ani) a primit o invitatie de la o buna prietena de a participa, impreuna cu mai multi copii de varste apropiate, la o serie de intalniri, in cadrul Humanitas Cismigiu, pentru a discuta despre carti. La aceste discutii, denumite generic FanBook, au fost invitati sa participe voluntari si scriitori, filozofi, critici literari, traducatori, oameni de stiinta, actori.

Prin ochii mei, ai unui parinte, aceasta superba idee de a aduce sub acelasi acoperis, in acelasi timp, copii de 12-16 ani si oameni ca Dan C. Mihailescu, Radu Paraschivescu, Gabriel Liiceanu, Mircea Cartarescu, Paul Ipate, Oana Pellea, Marius Manole, Ileana Birsan, Nic Sarbu si multi, multi alti oameni de valoare, pentru a le vorbi despre carti, despre filme, despre stiinta (astronomie, genetica), despre implicare civica, despre istorie, mi s-a parut una de un profund rafinament intelectual si psihologic. De ce spun asta?

Pentru ca ei, copiii, micii nostri dragoni, asculta fascinati, emotionati si pleaca insetati de cunoastere, mai curiosi decat au calcat pragul intalnirii. Pentru ca de abia asteapta, apoi, urmatoarea intalnire. Pentru ca, mai apoi, sa isi aduca si cel mai bun prieten/prietena cu care sa impartaseasca aceste momente deosebite. Pentru ca, dupa aceste povesti in compania unor oameni de valoare, dispusi sa imparta cu ei cel putin 2 ore, copiii pleaca cu zambetul pe buze.

Care sunt orasele norocoase in care se organizeaza astfel de discutii? Fanbook se desfasoara in Bucuresti, Cluj, Brasov, Sibiu, Falticeni si comuna Cristian pe diferite teme: arta, literatura, istorie, civism, astronomie, biologie, fizica.

Si pentru ca acest proiect este unul voluntar, cu profesori voluntari, dispusi sa dedice timp liber pentru a atinge minti si suflete de copii, si cum “dar din dar se face Rai”, exista si adolescenti voluntari, care, dupa ce au participat la primele intalniri, au ales sa se implice mai departe si sa imprastie “microbul” cititului si al curiozitatii.

O recomandare calda pentru a vizita pagina de facebook Fanbook unde veti afla mai multe despre acesti Oameni superbi!

https://www.facebook.com/ClubFanbook/

Alexia- ambasador Fanbook

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s