Sa desfiintam manualele?

Nu ar fi, oare, timpul sa fie desfiintate manualele scolare?

 

Nu ar fi, oare, timpul sa ne strangem o masa critica de parinti care sa ceara un sistem de invatamant modern?

Cat de greu ar putea fi ca ministerul invatamantului sa faca cate un grup de lucru pentru fiecare an de studiu? Sa lasi oameni care isi doresc implicarea in schimbare, parinti, elevi, psihologi, specialisti in pedagogie si oameni cu expertiza in invatamantul avansat al altor state sa vina cu solutii inovative care sa duca la o schimbare de substanta in sistem.

In era in care informatiile ajung aproape in timp real la receptor, noi nu profitam de aceste mijloace si ne cantonam doar in profitul editurilor, in caratul cu spatele de catre copiii nostri a cat mai multor materiale la scoala.

Ce punem in locul manualelor?

Proiectii, videoproiectoare, prezentari, filmulete educative (in functie de anul de studiu si de materia studiata). De ce nu ar putea fi postate planificarea si continutul de baza al materiilor pe edu.ro, acolo unde pot fi accesate de oricine interesat?

Va imaginati ce ar insemna ca manualele sa fie desfiintate? Cam cate zeci de mii de tone de maculatura s-ar strange din toate scolile si liceele din tara? Nu s-ar putea organiza o licitatie pentru a fi vanduta la un pret bun toata maculatura aceasta?

Nu ar putea fi amenajate in curtea fiecarei scoli si liceu cate o gradina in care, la ora de biologie, copiii sa invete sa cultive diverse plante (legume, mici arbusti etc)?

Oare daca, in loc sa le fie insirate niste nume de tari/capitale/forme de relief/vegetatii, copiilor li s-ar pune, la ora de geografie, filme documentare despre fiecare dintre acestea? Nu ar intelege mult mai aplicat si in profunzime notiunile?

Mai departe, pentru copiii de la sate, care, iarna, parcurg distante kilometrice pentru a ajunge la scoala, asemenea, in cele mai multe cazuri, si dascalilor, li s-ar organiza orele pe Skype? Sa le fie puse la dispozitie tablete, cu posibilitatea de conectare la internet via VPN sau prin alte modalitati tehnice.

Sunt idei la o prima strigare, pe care le expun din dorinta de a incepe cumva o schimbare. Simt ca asa nu se mai poate. Guvernantii sunt in stare sa inventeze un manual pentru orice, mai putin pe cel pentru bun-simt.

Daca nu reusim sa ne strangem cumva ideile si sa le organizam, apoi sa le inmanam unui partid parlamentar pentru a le sustine mai departe, simt ca pierdem timpul in continuare.

De la sine nu se va misca nimic in bine, pentru viitorul copiilor nostri.

Haideti sa ne punem cap la cap un set de idei si sa mergem cu ele mai departe!

1 comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s