Gand sfidator

Scoala romaneasca.

Sunt ceva ani de cand am, prin fiica mea, contact cu sistemul romanesc de invatamant. As putea scrie romane. Am trecut prin diverse stari de-a lungul timpului: de la speranta la surprindere, de la indignare la neputinta, de la resemnare la revolta. Neputinta fiind o constanta in toti anii.

Neputinta

Nu am putut, la inceput, sa ies din randul parintilor care aprobau orice propunere (de la cadouri cu diversele -multe- ocazii pana la criticarea unor comportamente cel putin bizare ale unor cadre didactice). Apoi, treptat, am inceput sa imi expun punctul de vedere, desi sustinerea in randul celorlalti parinti era, mai degraba, anemica sau tacita. Exista mai mereu un Yes-Man pus sa te contrazica, sa dea bine cu doamnele, cu domnii cadre didactice, in principiu, sa reteze din start orice initiativa care ar putea strica status quo-ul.

De la bagatul pe gat copiilor de 6-7 ani al revistelor pe care nu le cumpara nimeni de la o taraba, pana la auxiliarele vietii, le-am prestat pe toate constiincios. La un moment dat, la o curatenie generala am constatat ca aveam atatea reviste si auxiliare ca le puteam dona unui intreg camin de copii (ceea ce am si facut).

Sincer, eu nu imi inteleg semenii din generatia mea. Nu inteleg de ce nu suntem toti in strada sa cerem un sistem de invatamant adaptat zilelor noastre, cu materii in pas cu timpul si cu predare la nivelul informational al copiilor nostri.

Manual de sport si de dirigentie, mi se pare foarte logic, de ce nu?!, devreme ce am vazut teste grila la religie.De ce sa nu mai faca niste banuti cateva edituri? Nu inteleg de unde atata rautate in noi toti.

Manualele actuale, multe dintre ele, sunt in pas cu cele de pe vremea noastra.

In era informatiei-viteza, ei citesc manuale ingalbenite, majoritatea scrise intr-un limbaj de lemn pe care nici noi nu-l intelegem de multe ori. Nu mai pun in discutie continutul informational al actualelor manuale, pentru ca intru in depresie.

Ar trebui sa fim toti in strada si sa cerem un cu totul alt sistem de invatamant pentru copiii nostri, dar, din pacate, odata intrati in malaxorul manualelor, pretentiilor diversilor dascali, auxiliarelor, legilor date din pix, nu mai apucam sa vedem imaginea de ansamblu. Si nici nu reusim sa ne revoltam toti deodata.

Bagam in scoala copii veseli, plini de viata si curiosi, si ii scoatem din ea robotizati, fara pareri personale, paralizati in sabloane, fara sa stie sa faca o argumentatie logica sau sa gandeasca critic constructiv. Iar noi suntem spectatori.

Nu stiu, oare se va urni urmatoarea generatie de parinti sa ceara ceea ce e normal sa ceara de la un sistem care ar trebui el sa se adapteze noua, si nu invers, pentru copiii lor?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s